Training

Grondwerk (galerij grondwerk)

Grondwerk zijn oefeningen die we niet vanuit het zadel maar vanaf de grond gaan uitvoeren. Het verbetert de communicatie tussen ruiter en paard wat zich zowel in de dagdagelijkse omgang als onder het zadel zal vertalen. Het geeft ons tevens de mogelijkheid om het paard stressvrij te maken in een veilige gecontroleerde omgeving. Zowel volwassen als jonge paarden hebben er baat bij.

  • Verbeteren van de dagelijkse omgang: voor een betere communicatie tussen ruiter en paard. Het paard gaat zijn ruiter meer als leider beschouwen, wordt respectvoller, volgt braaf i.p.v. aan het leidtouw te trekken, laat zich beter aanraken, van de weide halen, gaat makkelijker de trailer in, brengt zijn hoofd omlaag bij het optomen, krijgt meer vertrouwen...
  • Stresstraining: door het paard op een gecontroleerde manier druk te laten ervaren en hem te leren dat dit niet onoverkomelijk is, wordt hij ook op wandeling of tijdens een  wedstrijd meer stressvrij.  Hij zal in een onverwachte situatie makkelijker terug tot de ruiter te brengen zijn.
  • Jonge paarden: ook met veulens, jaarlingen en tweejarigen is grondwerk aangewezen. Paarden die al heel hun leven op regelmatige tijdstippen nieuwe dingen hebben moeten leren, zien het opzadelen en rijden als een logische volgende stap in hun training. Zij gaan op de dag dat het zover is in hun “leermodus” en hebben relatief weinig stress.
  • Zadelmak maken: grondwerk is een zeer belangrijk onderdeel bij het zadelmak maken. Het leert het paard tevens meedenken en zoeken naar het correcte antwoord.
  • Spieropbouw: via oefeningen aan de longe kunnen we aan de spieren en conditie van het paard werken dat een tijdje heeft stilgestaan.

Zadelmak maken (galerij training)

  • Voorbereidend grondwerk: wat moet een paard kunnen vooraleer we het gaan berijden.

    Respect voor de persoonlijke ruimte van zijn begeleider, working attitude, emoties onder controle kunnen houden, voorwaartse verbale commando's, whoa vanuit alle gangen, back-up, nageeflijk zowel op het bit als bitloos, longeren, werken op dubbele lijnen, bodycontrol, spieropbouw...
  • Basis rijvaardigheid: vlotte gangen en overgangen, bodycontrol, verder uitwerking van nageeflijkheid, soepelheid en spieropbouw, algemene verfijning.

Omscholing (galerij training)

Paarden die steeds klassiek zijn bereden worden stapsgewijs overgeschakeld naar de Amerikaanse rijkunst.
Bijscholing.
Voor ruiters die problemen ervaren met hun paard zoals weglopen, zwaar op het bit hangen, op voorhand lopen, vaak struikelen op wandeling...

Revalidatie (galerij grondwerk)

Ervaring leert ons dat bij training ook vaak een deel “revalidatie” komt kijken. Paarden gaan zelden zomaar in verzet. Het zijn welwillende dieren en wanneer zij protesteren moeten wij ons afvragen waarom. Begrijpt het paard de vraag niet dan is instructie of training een goede oplossing, maar vaak zijn er ook fysieke problemen zoals blokkades aan nek, rug of lenden...  We werken daarvoor nauw samen met een paardenfysiotherapeut die de blokkades wegwerkt. Hierna gaan we via de juiste oefeningen de spieren terug symmetrisch opbouwen en het paard terug soepel, lenig en sterk maken.

Klik hier voor het ITS Huishoudelijk Reglement