Instructie

Grondwerk (galerij grondwerk)

Grondwerk bestaat uit oefeningen die we niet vanuit het zadel maar vanaf de grond gaan uitvoeren. Het verbetert de communicatie tussen ruiter en paard wat zich zowel in de dagdagelijkse omgang als onder het zadel vertaalt. Het geeft ons tevens de mogelijkheid om het paard stressvrij te maken in een veilige gecontroleerde omgeving.  Zowel volwassen als jonge paarden hebben er baat bij.

 • Verbeteren van de dagelijkse omgang: voor een betere communicatie tussen ruiter en paard. Het paard gaat zijn ruiter meer als leider beschouwen, wordt respectvoller, volgt braaf i.p.v. aan het leidtouw te trekken, laat zich beter aanraken, van de weide halen, gaat makkelijker de trailer in, brengt zijn hoofd omlaag bij het optomen, krijgt meer vertrouwen...
 • Stresstraining: door het paard op een gecontroleerde manier druk te laten ervaren en hem te leren dat dit niet onoverkomelijk is, wordt hij ook op wandeling of tijdens een wedstrijd stressvrij.  Hij zal in een onverwachte situatie makkelijker terug tot de ruiter te brengen zijn.
 • Jonge paarden: ook met veulens, jaarlingen en tweejarigen is grondwerk aangewezen. Paarden die al heel hun leven op regelmatige tijdstippen nieuwe dingen hebben moeten leren, zien het opzadelen en rijden als een logische volgende stap in hun training. Zij gaan op de dag dat het zover is in hun “leermodus” en hebben relatief weinig stress.
 • Zadelmak maken: grondwerk is een zeer belangrijk onderdeel bij het zadelmak maken. Het leert het paard tevens meedenken en zoeken naar het correcte antwoord.
 • Spieropbouw: via oefeningen aan de longe kunnen we aan de spieren en conditie van het paard werken dat een tijdje heeft stilgestaan.

Zadelmak maken (galerij training)

 • Voorbereidend grondwerk: wat moet een paard kunnen vooraleer we het gaan berijden...

  Respect voor de persoonlijke ruimte van zijn begeleider, working attitude, emoties onder controle houden, voorwaartse verbale commando's, whoa vanuit alle gangen, back-up, nageeflijk zowel op het bit als bitloos, longeren, werken op dubbele lijnen, bodycontrol, spieropbouw...
 • Basis rijvaardigheid: vlotte gangen en overgangen, bodycontrol, verdere uitwerking van nageeflijkheid, soepelheid en spieropbouw, algemene verfijning.

Rijles (galerij lessen)

Dressuurmatige rijlessen volgens de Amerikaanse rijkunst met als doel het paard met lange teugels en zo verfijnd mogelijk helpen te rijden, waarbij het paard zelfstandig verzameld loopt.

Disciplines :

 • Horsemanship: hierbij toont de ruiter zijn rijvaardigheid. Het is de enige westerndiscipline waarbij niet alleen de prestaties van het paard beoordeeld worden, maar ook deze van de ruiter. (video horsemanship met Lee)
 • Trail: de discipline die voortkomt uit het wandelrijden. Een pattern (parcours) met hindernissen die in de natuur kunnen voorkomen zoals het openen van een poort, het overschrijden van een brug, over balkjes lopen maar ook zijgangen nemen en achteruit tussen balken gaan. (video trail met Calista)
 • Reining : typische westernbewegingen zoals stops, rollbacks, spins maar ook speedcontrol. (video reining Lyda)

Omscholing (galerij training)

Rijles voor de klassieke ruiter die zich wil omscholen tot de Amerikaanse rijkunst.

Klik hier voor het ITS Huishoudelijk Reglement